کود شیمیایی -خلاصه طرح توجیهی
مقدمه

افزایش تقاضا برای مواد غذایی سبب شده تا توجه بیشتری به تولید محصولات کشاورزی گردد. افزایش تولیدات کشاورزی از طریق افزایش سطح زیر کشت و افزایش تولید در واحد سطح امکان پذیر است. برای خود کفایی در تولیدات کشاورزی لازم است میزان عملکرد در واحد سطح بیشتر از میزان فعلی باشد. استفاده از کودهای حیوانی، گیاهی و انواع کود شیمیایی یکی از راه­‌های افزایش کیفیت و حاصل­‌خیزی خاک می‌­باشد.

انواع کود شیمیایی و کاربردهای آن

به طورکلی عوامل متعددی نظیر آب، کود، حاصل­‌خیزی خاک و دفع آفات در میزان تولیدات کشاورزی  دخیل هستند. از طرف دیگر مهم­‌ترین عامل در حاصل‌­خیزی خاک، کوددهی می‌­باشد. درصد افزایش تولیدات کشاورزی مرهون مصرف کود در زمین‌های کشاورزی بوده است. از مهم‌ترین موارد مصرف کود به شرح ذیل می‌باشد:

  • تأمین عناصر غذایی خاک به منظور تأمین نیاز غذایی گیاهان جهت حداکثر بهره‌وری از خاک
  • اصلاح و تقویت خاک زمین زارعی و باغات بر اساس نتیجه آزمون خاک
  • تامین عناصر مورد نیاز گیاه از نظـر کمـی و کیفـی
  • بهبود وضعیت گیاه از لحاظ رشد، عملکرد و مقاومت در برابر بیماری‌ها
۱کود سوپر فسفات ساده

این کود جزء اولین کودهای شیمیایی متداول در کشاورزی می‌باشد،که باعث توسعه صنعت مواد مغذی برای گیاهان شد. کود سوپر فسفات ساده حاوى عنصر فسفر به عنوان ماده مغذى اصلى گیاهان است. علاوه بر آن عنصر فسفر داراى عناصر مغذى دیگر نظیر گوگرد، کلسیم، منیزیم، آهن، روى و منگنز است. کود سوپر فسفات ساده به دو شکل پودرى و گرانوله عرضه می­‌گردد، که فقط شکل پودرى به دلیل مصرف انرژى کمتر اندکى ارزان­تر از فرم گرانوله است.

کود سوپر فسفات ساده
۲کود گوگرد گرانوله

کود گوگرد گرانوله با افزایش قابلیت جذب سایر عناصر غذایی پر مصرف به رشد و باردهی بهتر گیاه کمک می‌نماید، با توجه به اینکه این کود باعث ضد عفونی شدن خاک می‌گردد مصرف سموم شیمیایی را به حداقل می‌رساند .

کود گوگرد گرانوله
۳کود گوگرد بنتونیت دار

کود گوگرد بنتونیت دار برای اصلاح خاک‌های قلیایی، آهکی و بهبود زمین کشاورزی استفاده می­‌شود. بنتونیت نقش سازنده­ای در فرآیند اکسیداسیون گوگرد در خاک دارد. بنتونیت موجود در این کود با جذب رطوبت به خود و ضمن متورم شدن در بستر خاک متلاشی می‌­شود و گوگرد را به ذرات ریز تر تبدیل می‌نماید. در نتیجه اکسیداسیون گوگرد سریع‌تر انجام می‌پذیرد.

گود گوگرد بنتونیت دار

کد آیسیک محصول

ردیفنام محصولکد آیسیک
۱کود سوپر فسفات ساده۲۴۱۲۶۱۲۳۳۲
۲کود گوگرد گرانوله۲۴۱۲۶۱۲۳۴۰
۳کود گوگرد بنتونیت دار۲۴۱۲۶۱۲۳۹۶

استاندارد های ملی و بین المللی

نام محصولشماره استاندارد
کودهای شیمیایی سوپر فسفات ساده۵۶۱۴
کودهای شیمیایی پتاسیم سولفات- ویژگی­ها۱۲۸
کودهای شیمیایی- اندازه گیری ازت آمونیاکی به روش تیتراسیون بعد از تقطیر۲۶۹۱
کودهای شیمیایی پتاسیم کلراید- ویژگی­ها۵۲۸۵
کودهای شیمیایی- دی آمونیم فسفات (کودهای شیمیایی) ویژگی­ها و روش­های آزمون۱۲۹

کد تعرفه گمرکی

محصولات مورد مطالعه از کاربردهای متنوعی در بخش کشاورزی برخوردار هستند. از این رو وزارات بازرگانی شماره تعرفه‌های متنوعی برای آن وضع کرده است.

کد تعرفهشرح
۳۱۰۲کودهای معدنی و شیمیایی، ازته
۳۱۰۳کودهای معدنی یا شیمیایی، فسفاته
۳۱۰۴کودهای معدنی یا شیمیایی، پتاسه
۲۱۰۵۲۰۰۰کودهای معدنی یا شیمیایی دارای سه عنصر حاصل­خیزکننده ازت، فسفر و پتاسیم
۲۱۰۵۶۰۰۰کودهای معدنی یا شیمیایی دارای دو عنصر حاصل­خیزکننده فسفر و پتاسیم

اهمیت استراتژیکی کود شیمیایی در دنیای امروز

بخش کشاورزی با ارزش افزوده ۱۱/۴درصد، ۲۵ درصد اشتغال، ۱۸ درصد تولید ناخالص ملی، تأمین کننده ۸۵ درصد نیاز غذایی کشور است. از این نظر از اهمیت بالایی برخوردار است.

امروزه از کودهای شیمیایی به عنوان اقتصادی‌ترین ابزار برای نیل به حداکثر تولید در واحد سطح یاد می‌شود. در شرایطی که تقاضا برای مواد غذایی رو به فزونی است،  کود به عنوان عامل اصلی حاصل­‌خیزی خاک و افزایش بهره وری به شمار می‌آید. لذا با عنایت به اهداف برنامه‌­های توسعه و برنامه‌ریزی جهت افزایش تولیدات گندم و ذرت لزوم افزایش تولید کود در کشور به عنوان کالایی استراتژیک کاملاً محسوس است.

ماهیت محصولات

کودها در انواع مختلف؛ جزء کالاهای مصرفی و بهبود‌دهنده رشد کمی و کیفی محصولات کشاورزی هستند. این محصولات در بخش کشاورزی به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بررسی کالاهای جایگزین

کود­های سوپر فسفات ساده، گوگردگرانوله و گوگرد پنتونیت‌­دار در دسته کودهای شیمیایی و معدنی قرارمی‌­گیرند و دارای سه عنصر اصلی مورد نیاز خاک هستد.  کودهای­‌آلی و بیولوژیک (کودگیاهی، کودحیوانی، کود سبز) و کود مایع به عنوان کالای جایگزین مورد استفاده کشاورزان قرار می‌گیرد. کودهای گیاهی و دامی به دلیل محدود بودن منابع آنها نمی‌توانند جوابگوی نیاز کشاورری جوامع امروز باشند. از این رو استفاده از کودهای شیمیایی مناسب جهت افزایش و کیفیت تولید محصولات کشاورزی ضروری به نظر می‌رسد.

بررسی قیمت

پارامترهایی چون درصد فسفر و گوگرد موجود در محصول، شکل نهایی محصول، نحوه بسته‌بندی محصول و کشور تولید‌کننده آن از جمله مواردی است که در قیمت تمام شده داخلی و خارجی محصول تاثیر دارد. این محصولات به طور معمول در بسته‌بندی های ۲۵ و ۵۰ کیلوگرمی موجود می‌باشد.

بررسی بازار

بررسی میزان تولید و مصرف کودها در سال­های اخیر نشان می‌دهد که میزان مصرف این کالا روند رو به رشدی داشته است. انتظار می­رود این روند رو به رشد با توجه به افزایش جمعیت و نیاز روز افزون به محصولات کشاورزی همچنان تداوم داشته باشد. در سال­‌های اخیر مجوزهای صنعتی زیادی در خصوص تولید این­گونه از محصولات صادر شده است، اما تمامی این مجوزها به مرحله تولید نمی‌رسد، از این رو لزوم ایجاد واحدهای جدیدتر از جمله راه­کارهای لازم جهت رفع نیاز کشور و جلوگیری از واردات این محصول می‌باشد.

بازار داخلی

کشور ایران دارای ظرفیت تولید بیش از ۳ میلیون تن انواع کودهای شیمیایی در سال است. در حدود ۸۰% نیاز داخل از طریق تولیدات داخل و ۲۰% تقاضای داخلی از خارج تأمین می‌شود. این مسئله به دلیل تمرکز تولید مجتمع‌های پتروشیمی بر کودهای نیتروژنی است. به همین دلیل کشور نیازمند واردات کودهای پتاسیمی، فسفاتی و گوگردی و حتی کودهای نیتروژنی با مشخصات ویژه است. صنعت تولید کود دارای پیچیدگی‌های فناورانه نیست و نیازی به سرمایه‌گذاری‌های عظیم ندارد.

بازار خارج

مناطق غرب و مرکز آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی و اروپای شرقی بزرگترین صادرکنندگان کودهای نیتروژنی، فسفاتی و پتاسیمی هستند. قیمت جهانی کودهای شیمیایی تابع عواملی از قبیل قیمت حامل‌های انرژی، وضعیت عرضه و تقاضا، بهره­‌برداری از طرح‌­های جدید، وضعیت تولید واحدهای موجود، عوامل طبیعی و سیاست­گذاری دولت ­ها می‌­باشد.

مطالعه صادرات و واردات

واردات
سال۹۳۹۴۹۵۹۶۹۷
وزن(کیاو گرم)۴,۷۱۵,۹۷۵۶,۱۳۰,۴۳۹۷,۱۵۹,۵۳۱۶,۲۱۶,۶۸۱۴,۸۳۹,۴۳۴
وزن (تن)۴,۷۱۶۶,۱۳۰۷,۱۶۰۶,۲۱۷۴,۸۳۹
صادرات
سال۹۳۹۴۹۵۹۶۹۷
وزن(کیاو گرم)۱,۴۵۲,۲۴۳۱۱۳,۶۵۶۵۱۵,۵۷۱۱,۴۰۶,۶۶۹۲,۲۲۵,۸۹۰
وزن( تن)۱,۴۵۲۱۱۴۵۱۶۱,۴۰۷۲,۲۲۶

شرح فرآیند تولید انواع کود شیمیایی

فرآیند تولید کود سوپر فسفات

فرایند تولید کود سوپر فسفات

فرآیند تولیدکود گوگرد گرانوله و بنتونیت دار

فرایند تولید کود گرانوله و بنتونیت دار

نمودار گردش مواد از انبار مواد اولیه تا انبار محصول کود سوپر فسفات

گردش مواد اولیه و زمان سنجی برای تولید 150 تن کود سوپر فسفات ساده

نمودار گردش مواد از انبار مواد اولیه تا انبار محصول کود گوگرد گرانوله و بنتونیت دار

گردش مواد اولیه و زمان سنجی برای تولید 100 تن کود گوگرد بنتونیت دار و گرانوله

برخی از شاخص های مالی و اقتصادی پروژه

مبلغ سرمایه گذاری ثابت(میلیون ریال)۴۵,۳۹۹
مجموع سرمایه گذاری (میلیون ریال)۶۵,۴۶۰٫۶
ارزش ماشین الات (میلیون ریال)۲۲,۹۲۵
نرخ بازده دخلی (درصد)۲۹%

 

ظرفیت پروژه  (تن)۷۵۰۰
میزان اشتغالزایی پروژه (نفر)۲۰
مساحت زمین (مترمربع)۴,۰۰۰
مساحت ریر بنا (مترمربع)۱,۶۸۱٫۳

آنچه که در این مقاله مطالعه نمودید تنها بخش از طرح توجیهی احداث کارخانه تولید کود شیمیایی، تدوین شده در دپارتمان سرمایه‌گذاری ایسان است. در صورت تمایل به دریافت کامل طرح مشابه و یا سفارش تدوین طرح در زمینه‌های مختلف کشاورزی، صنعتی، صنایع غذایی و … با ما در تماس باشید.

فرم تماس

ارسال یک دیدگاه