یکی از حوزههای دانش بنیان شدن حوزه کشاورزی ، فناوری زیستی و صنایع غذایی است. اما متاسفانه فقط ۶ درصد از شرکتهای دانش بنیان کشور، در حوزه کشاورزی فعال هستند. فعالان حوزه کشاورزی با چالشهای فراوانی روبه رو هستند. در مقاله دانش بنیان شدن در حوزه کشاورزی سعی کردیم چالش ها و روال و قوانین دانش بنیان شدن در این حوزه را بررسی کنیم.
کشاورزی از جمله مهمترین حوزههای اقتصادی در جهان است که نقشی اساسی در تامین غذا، امنیت غذایی، اشتغال و توسعه پایدار ایفا میکند. در سالهای اخیر، با پیشرفت فناوری و نوآوری، تحولات شگرفی در حوزه کشاورزی رخ داده است که منجر به افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی شده است.
مشاوران و متخصصان شرکت ایسان چراغ راه شما در این راه خواهند بود جهت آشنایی با نمونه پروژههای ایسان صفحه با ایسان تضمینی دانش بنیان شوید را مطالعه نمایید.
فهرست کالا و خدماتی که امکان دانش بنیان شدن دارند
- مواد اولیه و فرمولاسیون غذایی
- حوزه تولیدات گیاهی
- حوزه تولیدات دام، طیور، آبزیان، زنبور عسل و گرده افشان
- محصولات مبتنی بر میکروارگانیسم
اگر قصد دانش بنیان شدن در این حوزه را دارید فرم زیر را تکمیل نمایید تا با شما تماس بگیریم.
محصولات پیشنهادی برای اخذ رتبه دانش بنیان
- تولید بذور هیبرید و ارقام جدید متناسب با اقلیم کشور (متحمل به خشکی و شوری و… )
- طراحی و ساخت ماشینهای پیشرفته کشاورزی
- تولید افزودنیها، دارو، واکسن و مکملهای خوراک دام، طیور و آبزیان (شامل خوراک طراحی شده، پروبیوتیک ها، اسیدهای آمینه، آنزیمها، توکسین بایندرها، ویتامین هاو…)
- کودهای زیستی، سموم زیستی کنترل آفات و بیماریهای گیاهی
- نژادها و لاینهای جدید دام و طیور و آبزیان
- افزودنیهای صنایع غذایی (استارترها، پروبیوتیک ها، اسانسها، استابیلایزرها، و…)
- هوشمندسازی کشاورزی
- کاربردهای بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی در کشاورزی
- کشاورزی عمودی و شهری
معیارهای ارزیابی دانش بنیان شدن در حوزه کشاورزی و دام پروری
- کالاهاو خدمات باید در حوزه فناوریهای بالا یا متوسط به بالا باشند.
- کالاهای ارایه شده، باید در حال تولید بوده یا حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی (با قابلیت بررسی فنی) ساخته شده باشند، همچنین خدمات، باید دارای اسناد فروش باشند.
- شرکت باید طراحی اساسی و قابل توجهی مبتنی بر فعالیتهای تحقیق و توسعه انجام داده باشد
چالشهای دانش بنیان شدن در حوزه کشاورزی
هزینههای بالای تحقیق و توسعه
تحقیق و توسعه در حوزه کشاورزی، هزینههای بالایی دارد. این امر میتواند برای شرکتهای دانشبنیان در حوزه کشاورزی، به عنوان یک چالش محسوب شود. و همانطور که اشاره کردیم بخش کشاورزی فقط ۶ درصد از شرکتهای دانش بنیان را شامل میشود. اما باید توجه داشت که با دانش بنیان شدن، شما میتوانید از حمایتهای ویژهای برخوردار شوید و چه بسا راههای جدید در آینده سودآوری قابل توجهی را برای شما بهمراه داشته باشد.
عدم وجود زیرساختهای مناسب
برای تجاریسازی محصولات و خدمات دانشبنیان در حوزه کشاورزی، نیاز به زیرساختهای مناسب است. این زیرساختها شامل زیرساختهای فنی، زیرساختهای مالی و زیرساختهای بازاریابی است.
رقابت با محصولات و خدمات خارجی
کشورهای پیشرفته، در حوزه کشاورزی، به پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه فناوری و نوآوری دست یافتهاند. این امر میتواند برای شرکتهای دانشبنیان در حوزه کشاورزی ایران، چالشبرانگیز باشد.
عدم علاقه سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در این بخش
بخش کشاورزی کاملا وابسته به اقلیم و آب و هوا است. که این موضوع باعث میشود که سرمایه گذاران کمتر رغبت داشته باشند به این بخش ورود کنند.
تسهیلات و حمایت های شرکت های دانش بنیان
بسته به هدف شرکت در دریافت تأییدیه دانش بنیان، تسهیلات متعددی در اختیار شرکتهای دریافت کننده این گواهی قرار میگیرد. بخشی از این تسهیلات مختص محصول هستند (مانند تسهیلات معافیت مالیاتی و گمرکی)، در حالی که بخش دیگری از این تسهیلات به خود شرکت تعلق میگیرد (مانند تسهیلات استقرار و امریه سربازی).
برخی از مثالهای تسهیلاتی که در این حوزه به شرکتها تعلق میگیرد عبارتست از:
- تسهیلات معافیت مالیاتی مختص محصولات دانش بنیان شرکت
- تسهیلات معافیت گمرکی مختص محصولات دانش بنیان شرکت
- اعطای امریه سربازی به شرکت دانش بنیان
- استقرار دفاتر شرکت در کاربریهای مسکونی تهران
- تسهیلات توسعه بازار
- تخفیف و حق اضافه پخش در آگهیهای صدا و سیما
- استفاده از بودجه پژوهشی دستگاههای اجرایی
- تسهیلات صندوق توسعه ملی
- حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی و راه اندازی نمایشگاههای دائمی
این تسهیلات تنها بخشی از تسهیلاتی است که به شرکتهای دانش بنیان در این حوزه تعلق میگیرد و بسیاری از این شرکتها میتوانند از طریق فهرست خدمات دانش بنیان موارد مناسب تری برای فرایند عملیاتی خود پیدا کنند.
با توجه به اهمیت دانش بنیان شدن در حوزه کشاورزی، رفع چالشهای این حوزه، ضروری است. انجام اقداماتی در راستای آموزش کشاورزان، حمایت مالی از شرکتهای دانشبنیان، ایجاد زیرساختهای مناسب و حمایت از صادرات محصولات و خدمات دانشبنیان، میتواند به رفع این چالشها کمک کند.