
دیجیتال مارکتینگ جایگاه خود را بین کسب و کارها تثبیت کرده است. بعد از فیلترینگ گسترده شبکههای مجازی در ایران کسب و کارهای به اهمیت طراحی سایت پی بردند لذا تقاضا برای داشتن وب سایت افزایش یافته است. باتوجه به افزایش دانش عمومی نسبت به بازاریابی دیجیتال در کنار طراحی سایت کارفرمایان خواستار حضور در صفحه اول گوگل نیز هستند. به همین علت قرارداد سئو (SEO) و نحوه ارائه گزارش به کارفرمایان هم برای طراحان سایت و متخصصان سئو و هم برای کارفرمایان اهمیت بالایی دارد لذا تصمیم گرفتیم نکات مهم در این زمینه را در قالب مقاله منتشر کنیم. از شما خواهشمندیم اگر نکته تکمیلی در این خصوص دارید حتما در بخش دیدگاهها مارا مطلع نمایید.
سئو چیست؟
به مجموعه اقداماتی که انجام میشود یه منظور اینکه کاربران هدف با سرچ کلمه کلیدی به سایت شما برسند سئو گفته میشود. همانطور که در تعریف نیز به آن اشاره کردیم کلمه کلیدی رکن اصلی سئو است و تمام فعالیتها حول آن اجرا میگردد. توجه کنید که سئو فقط شامل اقداماتی نیست که روی سایت شما انجام میشود، بلکه خارج از سایت نیز فعالیتهایی باید صورت گیرد تا بگوییم سئو انجام شده است. نکته دوم سئو به این معنی نیست که لینک سایت شما در رتبه یک قرار گیرد، بلکه هرگونه اقدامی که منجر به ارتقای رتبه لینکهای سایت شما میشود سئو است.
متخصص سئو یا سئوکار کیست؟
متخصص سئو کسی است که وب سایتها را برای بهبود رتبهبندی آنها در موتورهای جستجو بهینه میکند. سئوکارها در زمینههای مختلفی از جمله بازاریابی دیجیتال، طراحی وب و توسعه وب تخصص دارند. آنها باید درک عمیقی از نحوه کار موتورهای جستجو و نحوه بهینهسازی وب سایتها برای رتبهبندی بالا داشته باشند. سئوکاران نقش مهمی در موفقیت وب سایت ها ایفا میکنند. با بهینهسازی وب سایتها برای موتورهای جستجو، سبب میشود تا ترافیک بیشتری از موتورهای جستجو جذب شوند و کسب و کارها رشد قابل توجهی داشته باشند. در اینجا برخی از وظایف معمولی که یک سئوکار انجام میدهد آورده شده است:
- تحقیق در کلمات کلیدی و عبارات
- تجزیه و تحلیل رقابت
- بهینهسازی ساختار وب سایت
- بهینهسازی محتوای وب سایت
- ایجاد بک لینک
- نظارت بر عملکرد سئو
اگر به دنبال بهینهسازی وب سایت خود برای موتورهای جستجو هستید، استخدام یک سئوکار میتواند ایده خوبی باشد. یک سئوکار باتجربه میتواند به شما کمک کند تا وب سایت خود را برای رتبهبندی بالا در موتورهای جستجو بهینه کنید و ترافیک بیشتری از موتورهای جستجو جذب کنید.
قرارداد سئو شامل چه مواردی است؟
انجام هرکاری بدون قرارداد میتواند موجب دردسر و ضرر و زیان شود. از طرفی اگر این قرارداد کامل نباشد و یا نکات مهم در آن رعایت نشده باشد باز هم ممکن است باعث زیان شما گردد. لذا در این بخش در مورد قرارداد و نکات مهم آن صحبت میکنیم. این قرارداد همانند سایر قراردادها باید شامل موارد زیر باشد:
- نام و اطلاعات تماس طرفین
- موضوع قرارداد
- مدت قرارداد
- وظایف و مسئولیتهای سئوکار
- وظایف و مسئولیتهای مشتری
- هزینه خدمات سئو
- روش پرداخت
- فسخ قرارداد
- حل و فصل اختلافات
اما نکات مهمی که در این قرارداد باید به آن توجه ویژهای داشته باشید:
تعهد در قرارداد
معمولا در قراردادهای سئو تعهدات زیر توسط مجری یا سئوکار ارائه میگردد:
افزایش بازدید سایت
حتما باید بازدید فعلی مشخص گردد و درصد افزایش بازدید نیز توسط سئوکار تعیین گردد.
افزایش رتبه کلمات
در این بخش نیز وضعیت فعلی رتبه کلمات کلیدی باید مشخص شود. سپس میزان افزایش رتبه کلمات توسط سئوکار تعیین میشود. گاهی سئوکارها تعهد رتبه یک را میدهند که به هیچ عنوان این مورد توصیه نمیشود.
افزایش فروش سایت
سئوکار باتوجه به سفر مشتری در وب سایت شما چیدمان محتوای شما را جوری تغییر میدهد که افزایش بازدید سبب افزایش فروش نیز گردد.
نکات مهم در قرارداد سئو
در اینجا برخی از نکات مهم در قرارداد سئو آورده شده است:
- موضوع قرارداد: قرارداد باید موضوع قرارداد را به طور واضح و دقیق مشخص کند. این باید شامل خدمات سئویی باشد که سئوکار متعهد به ارائه آن است.
- مدت قرارداد: قرارداد باید مدت قرارداد را مشخص کند. این باید شامل تاریخ شروع و پایان قرارداد باشد.
- وظایف و مسئولیت های سئوکار: قرارداد باید وظایف و مسئولیت های سئوکار را به طور واضح و دقیق مشخص کند. این باید شامل وظایف سئوکار در زمینه تحقیق کلمات کلیدی، بهینه سازی محتوا، ایجاد بک لینک و نظارت بر عملکرد سئو باشد.
- وظایف و مسئولیت های مشتری: قرارداد باید وظایف و مسئولیت های مشتری را به طور واضح و دقیق مشخص کند. این باید شامل وظایف مشتری در زمینه ارائه اطلاعات مورد نیاز سئوکار، همکاری با سئوکار و پرداخت هزینه خدمات سئو باشد.
- هزینه خدمات سئو: قرارداد باید هزینه خدمات سئو را مشخص کند. این باید شامل هزینه خدمات سئو به صورت ماهانه، سه ماهه، شش ماهه یا سالانه باشد.
- روش پرداخت: قرارداد باید روش پرداخت هزینه خدمات سئو را مشخص کند. این می تواند شامل پرداخت نقدی، چک، کارت اعتباری یا انتقال بانکی باشد.
- فسخ قرارداد: قرارداد باید شرایط فسخ قرارداد را مشخص کند. این باید شامل مواردی مانند عدم پرداخت هزینه خدمات سئو، عدم همکاری مشتری با سئوکار و عدم دستیابی به نتایج مورد انتظار باشد.
- حل و فصل اختلافات: قرارداد باید روش حل و فصل اختلافات را مشخص کند. این می تواند شامل ارجاع اختلافات به داوری یا دادگاه باشد.
- عدم انجام تعهدات از سمت سئوکار: در این بخش باید ذکر گردد اگر سئوکار موفق نشد به تعهدات خود در زمان معین شده عمل کند تکلیف هزینههای پرداختی چه میشود. میتوانید ذکر گردد که هزینه مربوط به تعهدات عمل نشده به کارفرما بازگردانده شود.
- دخالت در کار طرفین: باتوجه به اینکه برخی کارفرمایان عادت دارند در کار سئوکارها دخالت کنند و کارهایی شبیه خرید بک لینک انجام دهند که در نتیجه نهایی تاثیرگذار است بهتر است جریمهای برای این کار در نظر گرفته شود.
- قوانین معنوی: میتوانید ذکر نام سئوکار یا طراح سایت در پاورقی سایت را به عنوان حق معنوی از کارفرما درخواست کنید و این مورد را در قرارداد ذکر نمایید. با استفاده از این بند میتوانید از سایت کارفرما به عنوان نمونه کار در سایت خود بهرهببرید.
- قرارداد NDA: اگر به عنوان کارفرما برای تان مهم است که کسی نداند سئوکار سایت شما چه کسی است، باید در قرارداد سئو، ذکر کنید که سئوکار نمیتواند به هیچ کس اطلاع بدهد که در حال سئو کردن سایت شماست و نام شما را هم در نمونه کارهایش نمینویسد.
نحوه ارائه گزارش به کارفرما
ارائه گزارش سئو به کارفرما یک فرآیند مهم است که میتواند به شما در دستیابی به اهداف سئو و بهبود رتبهبندی سایت کمک کند. با هم نکاتی را در مورد ارائه گزارش به کارفرما میخوانیم:
- هدف گزارش خود را تعیین کنید. هدف گزارش شما چیست؟ آیا میخواهید به کارفرما نشان دهید که چه پیشرفتی داشتهاید؟ آیا میخواهید به کارفرما بگویید که چه کارهایی باید انجام شود؟ یا میخواهید به کارفرما گزارش دهید که وضعیت سئو وب سایت شما چگونه است؟
- اطلاعات را خلاصه کنید. گزارش شما باید خلاصه باشد و به طور واضح و مختصر اطلاعات را ارائه دهد. کارفرما وقت ندارد تا گزارش طولانی و پر از جزئیات را بخواند.
- از نمودارها و تصاویر استفاده کنید. نمودارها و تصاویر میتوانند به شما در ارائه اطلاعات به صورت بصری و جذاب کمک کنند. آنها همچنین میتوانند به شما در برجسته کردن نقاط کلیدی گزارش خود کمک کنند.
- به زبان ساده بنویسید. کارفرما باید بتواند گزارش شما را بدون نیاز به دانش فنی خاص درک کند. از استفاده از اصطلاحات فنی خودداری کنید و از زبانی استفاده کنید که برای همه قابل فهم باشد.
- کارفرما را به عمل تشویق کنید. گزارش شما باید به کارفرما کمک کند تا تصمیمات آگاهانه در مورد آینده سئو وب سایت شما بگیرد. در پایان گزارش، توصیههایی ارائه دهید که کارفرما میتواند برای بهبود رتبه بندی وب سایت خود انجام دهد.
با پیروی از این نکات، می توانید گزارش سئویی ارائه دهید که به شما در دستیابی به اهداف سئو و بهبود رتبهبندی وب سایت کمک کند.
نکات مهم دیگر:
- گزارش خود را قبل از ارسال به کارفرما مرور کنید. مطمئن شوید که گزارش شما از نظر نگارشی و فنی بدون ایراد است.
- گزارش خود را به کارفرما در زمان مقرر ارسال کنید. این نشان میدهد که شما به زمانبندی اهمیت میدهید و متعهد به ارائه گزارشهای منظم هستید.
- در صورت نیاز به کارفرما پاسخ دهید. اگر کارفرما سوالی در مورد گزارش شما دارد، برای پاسخ به آن آماده باشید.
نتیجه گیری
جنگ اول به از صلح آخر است. بهتر است با تنظیم یک قرارداد دقیق از مشکلاتی که در آینده ممکن است با آن روبهرو شوید اجتناب کنید. همچنین نحوه ارائه گزارش به کارفرما را مشخص کنید که کارفرما بداند در پایان هر دوره زمانی چگونه قرار است از پیشرفت پروژه مطلع گردد.